Skip to main content
kalau dulu, masa zaman muda remaja, inilah rutin mama...
tulis diary setiap hari...
dah berbuku2 diary mama masih tersimpan...
tak tau lah ade orang baca ke tak...
semua benda mama tulis,benda yang sekecil2 kuman pun ade...
dan..hadiah pertama mama bagi papa adalah diary mama...
tanda mama bersedia untuk kongsi segala suka duka mama dengan papa...

malam tadi, putri tido nyenyak...
alhamdulillah...
bangun nak susu pun bole lagi senyum2 dengan mama...
sambil cakap entah ape ntah...

sahur tadi, opah dah sahur dulu...
opah selalu sahur awal dalam kul 4.30...
kul 5 lebih barulah mama papa n atuk bersahur...
papa dah siap makan dulu, tinggal mama n atuk...
atuk bukak cite pasal zaman dolu2 dia kat kampung...

aduhai...
teringat arwah atuk rabu...
dia pun suka cerita kisah dolu2 kat meja makan...
lepas atuk baharom pencen, kitorang penah tinggal dengan arwah atuk rabu sekejap...
sebab tak de sape nak jaga dia kat kampung...
tiap pagi bile breakfast same2, macam2 dia cite...
asal usul alor gajah la...
cite dia muda2 la...
macam2 la...
di selitkan dengan lawak n loya buruk dia...
sebab dia memang suka loya buruk...

mama ingat lagi, masa tu tengah heboh kisah 'ayah pin'..
'ayah pin' ni bawak ajaran sesat...
pastu kene tangkap...
so,heboh la 1 minggu pasal 'ayah pin' ni kat berita...
mama panggil atuk baharom, ayah...
bile atuk rabu nak tanya mama atau adik beradik mama yang lain,
dia akan tanya, "ayah pin mana?""ayah pin mana?"
ish..ish...sabau je la...

aidilfitri terakhir bersama dia,
semua saudara sebelah mama sibuk bergambar sesama sedara kat dalam rumah tu...
selalu tak macam tu...
tapi arwah atuk rabu tak berapa nak join sangat...
candid2 je gambar dia...
gambar ramai2,adelah dia join...

dan..lebih kurang sebulan lepas tu,
dia terjatuh,kaki terseliuh...
kene admit hospital dan bermula lah episod pemergian dia...
masa hari kebumikan dia, sebelum jenazah disolatkan,
2-3 kali hujan turun dengan lebat tp sangat sekejap...
dan...sangat ramai orang datang masa kebumikan arwah...
anak arwah je dah 16 orang...(seorang saje isteri)...
kire la berapa ramai cucu2 dia + cicit2 dia...
orang2 kampung lagi...
sejak arwah pergi, bile datang aidilfitri,
semua anak2 dia pun dah jarang2 balik kampung...
aidilfitri kat melaka dah tak semeriah dulu lagi... =(


 

lagu tom tom bak yang mama selalu nyanyi kat putri tu pun, sempena arwah atuk rabu la...
al-fatihah untuk arwah...

Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

bagaimana saya diet dengan shaklee.