Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2011
saat mama tulis ni, jam dah pukul 3.16 pagi...bersamaan 1 syawal... kita berpagi raya di ipoh, lepas solat raya baru balik taiping.... kenapa mama tak tido lagi? sebab hari ni atau lebih tepat lagi, malam ni, baru lah mama dapat kemas2 rumah n packing baju2 untuk balik kg... kalau hari puasa mama tak bole tido lambat... risau terlajak sahur... kalau mama tak sahur, mama tak confident nak puasa... pulak tu, siang2 hari menjaga putri, memang putri tak bagi mama buat keje langsung... kalau putri kacau2 mama berkemas tu tak pe lagi... tapi putri selalu nangis2 minta dukung bila mama nak buat apa2 keje... bile putri macam tu, mama jadi marah sangat dekat putri... sudah nye, mama baring2 je tgk tv... tu yang malam hari raya baru lah mama dapat setel kan sume...
em.... mama sangat happy ramadan kali ni sebab mama berjaya puasa penuh sebulan... =) Alhamdulillah.... tu pun pada hari ramadan terakhir, mama hampir2 tak bangun sahur... tapi Alhamdulillah...malaikat kejutkan mama agak nye... lagi yang buat mama hap…
seronoknye nak raya...
tinggal seminggu je lagi...
hujung minggu lepas, kita kuar shopping lagi...
kali ni cari barang2 papa pulak...
putri jangan tak tau, papa lagi cerewet pilih barang dari mama tau...
dan selalu nye, bile papa dah berkenan, benda tu tak de size pulak...
tu yang kene round lagi sekali...

mama pulak, terbeli pulak barang mama...hehe...
mama memang tak set pun nak cari barang mama dah...
sekali jalan2, terbekenan pulak... ;P
mama cakap kat papa, kalau kite turun bawh balik, benda tu ade lagi, mama nak beli lah...
papa kata, tak payah la cakap macam tu..kalau orang dah beli, dia buh la lagi stok nye...
haha...sungguh mama tak tau macam tu situasi nye...hehe...
untuk putri, mamapapa beli pampers je.... =)
putri punye dah banyak...
kalau sempat, lepas mama siap jahit langsir, mama nak buat baju putri...
kain dah siap potong, tinggal nak hantar jahit tepi...

mama betul2 excited raya kali ni tau...
sebab...mama buat preparation sendiri macam jahit baju kurung kita n langsi…
tengah hari tadi, mama pegi kamdar... tu je tempat baju2 terdekat dengan ofis mama... time puasa ni, banyak pulak kain best2... adui la...geram mama tengok... ni yang malas start menjahit ni... bile mama dah start jahit, mula la asyik nak jahit je... maka, terbeli la kain yang berharga-agak-mahal semeter... hehe... niat nak buat baju putri... nak match kan dengan kain hijau polka dot yang ade lebih hari tu... ala...mama beli semeter je pun... tak la terasa mahal sangat...hehe...
pagi tadi lepas-subuh-sebelum-papa-pegi-keje, sempat la mama potong kain untuk langsir... ade lagi sikit sebab rasa mengantuk pulak... so, tido bersama2 putri kejap sebelum mama pegi keje...
malam tadi mama try baju kurung mama... mama tunjuk papa... mama cakap, "pandaikan sayang jahit" hihi...angkat bakul sendiri... papa jawab "em...." je.... mama tau tu maknanya papa pun setuju.... =)
kepuasan maksima tau bile dapat jahit untuk diri sendiri dan putri!!!


kebanyakkan malam2 putri, memang susah putri nak tido... tambah2 bile petang2 mama balik keje, putri tido... tapi semalam, opah kata putri tido 3 kali... makan nasi pun banyak... dan malam tadi, senang pulak putri tido... alhamdulillah....
dan alhamdulillah jugak sebab semalam berbuka mama rasa perut macam nak pecah....hihi... melampau,kan! opah masak laksa... dan lauk2 untuk nasi pulak, ikan gulai tempoyak, sambal udang petai, sambal belacan tempoyak, + rendang ayam-lauk semalam... huh... berselera sungguh mama... mama bukan penggemar sambal belacan dan ulam2... tapi pregnant kali ni, mama betul2 in love dengan sambal belacan! makan nasi dengan sambal belacan je pun bole... em....mungkin adik putri ni ikut perangai papa kot... suka ulam2 dan sambal belacan.... ~putri banyak sangat ikut perangai mama~
oh..mama tengah cerita pasal putri susah tido malam... masih susah dari dulu sampai sekarang... sampai la 1 malam, papa mengeluarkan idea yang bernas... papa kata, cuba kita (mama papa) pejam mata n tido je…
sabtu ahad yang membahagiakan mama... bila kita bertiga aje di rumah sendiri.. =) jangan salah faham.... bukan mama tak suka opah n atuk tinggal dengan kita... cuma, keselesaan berganda2 bile tinggal kita bertiga... mama bebas berpakaian... mama bebas masak dengan cara mama... mama bebas kemas rumah... mama bebas lakukan apa saja yang mama suka... sebab mama adalah spesis manusia yang tak suka orang tengok ape yang mama buat... sebab nanti orang komen2, mama tak suka... mama punye cara sendiri untuk buat sesuatu... kalau nak komen, sila buat sendiri! hihi...
mama tak minta opah jaga putri... opah yang tawarkan diri... kalau ikutkan mama, memang mama tak sampai hati... mama-yang-muda-remaja ni pun rasa penat amat menjaga putri n masak dalam 1 hari tu... inikan warga emas seperti opah... tapi mama memang kagum, opah sempat masak macam2 bile mama balik kerja... tambah2 bulan puasa ni... sebab, mama papa tak terus berbuka dengan nasi... mama papa suka makan yang ringan2 dulu... lepas maghrib baru makan nasi... m…
dear putri's diary... sabtu lepas, misi mama untuk cari kain langsir, berjaya! ramainya umat manusia kat greentown mall tu... punye la susah nak cari parking... nasib baik papa tak rungut2 sebab papa paling tak suka bile susah cari parking... sebab bulan puasa kot! :p
kalau dah susah cari parking, tentulah umat manusia kat dalam tu tersangat lah ramai!! em...kalau kat ipoh ni, kat situ la pusat mencari baju kurung, baju melayu n kuih2 raya di kala hari raya... kite redah aje... ramai jugak yang baru nak cari kain langsir rupenye... ingatkan mama sorang je... mama cepat2 cari sebab mama tak sampai hati tengok papa tunggu sambil jaga putri... ye...mama memang kesian tengok para2 bapa yang dukung anak2 kecik sambil si ibu sibuk pilih2 benda yang berkenan di hati... tambah2 kalau si anak ni tak mau dok diam seperti putri... aduhai la putri... bile stroller putri stuck di tengah2 orang ramai, putri terus nangis2 n berdiri dalam stroller minta dukung... sampai kan papa buat pengisytiharan yang kita mema…
kenapa mama dah tak tulis tajuk kat sini... sebab, ni kan diary... sepanjang mama tulis diary, tak de pulak mama tulis tajuk untuk satu hari tu... mama cuma tulis tarikh n hari je...
hari ni Jumaat...12 ramadhan... sangat cepat rasanye masa berlalu... alhamdulillah...puasa mama tak bocor lagi... harap, Allah beri kekuatan untuk puasa penuh tahun ni...
sepatutnye, esok mama kerja... tp, atas dasar perihatin bini boss, mama tak perlu kerja hari sabtu sepanjang ramadhan... merasa la jugak mama berkerja 5 hari seminggu... =) *boss memang kurang perihatin dan kurang menjaga kebajikan pekerja dia...* tapi malang nye, boss dan bini boss nak resign! bole ke boss resign??? macam tak logik je... em...bisnes dia ni, bisnes family... so, bile ade konflik dalam family, dia dan bini dia pun decide nak undur diri... and serahkan semua company2 dia pada adik dia-yang-lagi-kureng-dari-dia... macam drama cine pulak...hehe... entah ape lah nasib mama nanti... huh...bosan la cite pasal ofis...
em...esok, bole la kite shoppin…
baju raya putri hampir siap... tinggal nak kelim tangan n badan n sembat leher... baju mama pulak, 1 pagi je dah siap... mama jahit lepas sahur n sambung lepas solat subuh... nasib baik putri tak bangun waktu tu... tu yang beberapa jam je dah siap... tp, unfortunately, baju mama terbesar banyak... jadinye, kene bukak balik n jahit semula...huhu
satu malam, mama cuba pakaikan baju kurung tu pada putri... cumil nye putri... opah n atuk pun kata comel... opah-seorang-pengkomen-tegar telah mengkomen... "ok la tu...badan (potongan baju) dah cantik dah...tangan besar sikit...." papa-seorang-pengkomen-yang-tulus-dan-ikhlas pulak ckp... "besar nye leher...."  atuk pulak.... "cantiknye....." -merujuk kepada putri yang memakai baju kurung... atau dalam erti kata lain, bukan baju kurung putri yang mama jahit tu yang cantik,  tapi satu pakej la...(termasuk putri)... =) tak kisah la ape pun komen nye... mama sangat puas hati dapat jahit sendiri baju putri...
mama biarkan putri jalan sana s…
sabtu lepas, kita balik taiping kejap sebab nak service kete... papa suka pegi kat sana sebab service dia best... ruang menunggu pun best... bole minum nescafe free + tgk tv + duduk kat sofa empuk... bukan kat ipoh tak de honda centre, in fact ade 4 kot... papa penah pegi sekali kat 1 tempat je, tp papa kata tak best... so, kita berkampung la kat sana ~atuk n opah sekali~ kurang lebih 2 jam... lepas tu kite gi bagan serai sebab atuk nak amik stok ubat... lepas tu, balik la kampung... singgah bazaar ramadhan kat cangkat jering jap... opah sorang je turun cari makanan berbuka... atuk memang tak larat la nak jalan... mama papa pun tak terdaya dah sebab kat honda centre tadi, asyik gilir2 dukung putri... terlupa nak bawak kasut putri... kalau tak, bole la lepaskan putri jalan2 sendiri...

 macam biasa la, bila kete tak bergerak,
putri yg tak berhenti bergerak dalam kete...
dan macam biasa jugak,
kita photoshoot!!! =)
baik pulak putri ari tu,
tak tolak mama pakai kan spec hitam mama yang putri dah patahka…
hampir sebulan atuk duduk dengan kita... putri dah tak takut dah dengan atuk... kalau dulu, tiap kali balik kampung jumpa atuk, mesti putri nangis... dalam takut2 tu, nak jugak tengok atuk... pastu nangis... aduhai putri... kalau takut jangan la tengok...
sekarang, putri dah senyum2 dengan atuk... dan berani cuit2 atuk... main cak-cak dengan atuk... tolak atuk sebab atuk jalan lambat sangat...haha... tapi, tu sume dari jauh je... putri masih menangis kalau atuk amik putri atau atuk dekat2 dengan putri atau mamapapa or opah tinggalkan putri berdua je dengan atuk...
mama harap, masa mama pantang kat melaka nanti, putri bole rapat2 pulak dengan atuk n nenek, ye... sian diorang...dah la susah nak jumpa putri... putri pulak tak nak kat diorang... nnt kita ikut atuk jogging kat stadium hang jebat ye... putri main kat playground dengan nenek sambil mama duduk2 pegang adik ye... =)
dear putri... kenapa putri susah sangat nak tido malam sekarang ni? mungkin sebab putri selalu tido petang2 waktu mama balik keje... =( mama tau, susah mama nak request opah supaya tak tidokan putri waktu petang... sebab opah nak masak untuk mama papa bukak puasa... tapi.................... aduhai..... tak larat mama nak tunggu putri tido la sayang... bulan puasa ni mama penat sikit... kene bangun awal... tido pun kene la awal... tapi putri masih nak main2 turun naik katil... huh...
sahur tadi berdua je dengan papa sebab atuk tak sihat semalam... hari ni tak bole puasa... atuk ade gaut... tak bole kurang air dalam badan... lepas2 makan, mama tanya papa, bile papa cuti raya... papa jawab... "raya pertama, kedua, ketiga, keempat, kelima..." raya pertama bersamaan hari selasa, insyaAllah... kalau sampai raya kelima, bermakna sampai hari sabtu... mama tanya lagi,ahad keje ke? papa jawab...."raya keenam....." (^_______________________^) -lebar tak mama senyum? hehe...
tak sabar nye nak balik mel…
kalau dulu, masa zaman muda remaja, inilah rutin mama...
tulis diary setiap hari...
dah berbuku2 diary mama masih tersimpan...
tak tau lah ade orang baca ke tak...
semua benda mama tulis,benda yang sekecil2 kuman pun ade...
dan..hadiah pertama mama bagi papa adalah diary mama...
tanda mama bersedia untuk kongsi segala suka duka mama dengan papa...

malam tadi, putri tido nyenyak...
alhamdulillah...
bangun nak susu pun bole lagi senyum2 dengan mama...
sambil cakap entah ape ntah...

sahur tadi, opah dah sahur dulu...
opah selalu sahur awal dalam kul 4.30...
kul 5 lebih barulah mama papa n atuk bersahur...
papa dah siap makan dulu, tinggal mama n atuk...
atuk bukak cite pasal zaman dolu2 dia kat kampung...

aduhai...
teringat arwah atuk rabu...
dia pun suka cerita kisah dolu2 kat meja makan...
lepas atuk baharom pencen, kitorang penah tinggal dengan arwah atuk rabu sekejap...
sebab tak de sape nak jaga dia kat kampung...
tiap pagi bile breakfast same2, macam2 dia cite...
asal usul alor gajah la...
cite dia muda2…
bile papa bekerja di hari berehat, sekarang ni mama n putri ditemani opah n atuk putri...
dapat la mama rehat2 sikit sebab opah ade jugak buat2 kerja dapur...
solat mama pun terjaga sebab opah boleh tgkkan putri bile mama mandi n solat...
tapi putri masih mahukan mama yang teman putri bermain...

mama suapkan putri makan tghari...
elok je putri makan walau cuma lauk ayam goreng n kicap...
malam pulak,mama minta tolong opah suapkan sebab mama nak siapkan makan malam untuk sume...
tapi putri tak berapa nak...
sibuk nak main...
bile mama take over, baru lah putri nak makan...
mama suap jugak yang buat putri selera,ye... =)
macam ni la mama suka...
putri nak mama yang uruskan putri, bukan orang lain... =)

bilik dah pasang air-cond masa hari sabtu...
malam tu, nyenyak je putri tido...
bangun minum susu pun sekali je...
bile putri tido lena, mama pun lena juga... =)
tapi malam tadi, 2x putri tiba2 nangis-macam-sakit masa tengah tido...
tak tau la kenapa...
sejuk agaknya sebab putri tido las…