Skip to main content
hari ni mengantuk lagi...
aduhai...hari2 mama mengantuk...
ni sbb nk elak dari tido di ofis, mama pun taip je la ape yang tersirat di hati...

semalam...
hari yang agak teruk...
loya2 agak teruk sampai tak bole nak bercakap...
sebab mama tahan je dari menyemburkan muntah...
semakin menghampiri 2nd trimester, makin teruk pulak...

oh Allah... =(
mama dah tak larat nak berkerja dengan orang...
entah bila pula mama bole bekerja sendiri...
kawan mama penah cakap, suami dia cakap, haram hukum nya berkerja dgn orang bukan islam...
mama tak tahu kesahihan nya...
tak penah google,apatah lagi bertanya pada ustaz atau ulama'...
tawakal saja...
mama penah bekerja dengan company melayu...
tp cara kerja nya mama tak suka...
suka buat kerja sgt2 last minute sampai kene stay back kat ofis...
oh...tolong lah...
jangan di ulang sikap kat studio dulu!
ofis hour entah ape yg diorang buat...
bile lagi sejam nak balik, baru terhegeh2 nak discuss, pastu nak kene siapkan hari tu jugak...
bermaksud, tinggal malam hari saja untuk hari itu...
mama berhenti dan keje semula di tempat lama...
tempat ni saja yang mahu hire mama...
bukan mama tak usaha cari tempat lain...
mungkin takdirNya, rezeki mama masih di sini...
dikelilingi buddha face setiap hari...
dengar kantonis setiap hari...
terjerit sana sini...
kadang2, pasang lagu mereka kuat2...
pernah sekali mereka pertikaikan tentang solat jumaat...
kenapa lame sangat...

oh Allah...
buka kan lah jalan yang lain untuk ku...ya Allah...
moga Kau permudah kan urusan ku dan suami ku, ya Allah...
moga tercapai jua hajat kami satu hari nanti...
aku yakin Kau telah buka kan jalan untuk kami...
kami akan terus berusaha...
dan kami mohon bantuan Mu untuk memudahkan segala urusan kami, ya Allah...

mama cuba buat part time online bisnes..
dengan harapan, mama bole terus buat full time dan bekerja di rumah saja...
untuk terus berhenti keje,tak de fix income dalam 1 bulan, memang kami tak berani amik risiko...
tapi mama kurang usaha... ;)
sebab mama rasa tak mampu...
mungkin orang lain fikir, tu cuma alasan saja...
tp bg mama, memang mama tak mampu...
kalau mama mampu, Allah tak buka kan hati opah putri untuk jaga putri...
adanya opah putri tinggal bersama, sgt2 meringankan ketidak mampuan mama untuk urusan kan macam2 kerja...
mungkin takdirNya, mama tak kuat nak hadapi sendirian....
mungkin takdirNya juga, opah akan jaga putri dan sediakan makan minum mamapapa hingga mama mampu untuk hire maid untuk jaga putra putri mama dan uruskan kerja2 rumah...

bukan mama salahkan takdir...

tapi ini hakikatnya...
papa kerja 12 jam sehari...
masuk pukul 7.30 pg, balik 7.30 malam...
bukan macam papa orang lain, 8.30 pg sampai 5 ptg...
sekurang2nya, mereka ada masa untuk tolong jaga anak ketika isteri siapkan sarapan dan makan malam...
tu belum lagi kalau papa terlebih rajin, pukul 9/10 malam baru balik...
terbaru, pukul 1 pagi papa balik...
sampaikan boss dia halau dia suruh balik dan ingatkan dia pada esok hari nya supaya balik cepat...
papa..papa...
sgt komited pada kerja...
sebab dia cintakan kerja dia...
walau dia selalu pressure kat tampat kerja...
tp sebab dia sgt suka dgn kerja2 dia, memang dia akan tekun berkerja... =)

inilah aturan perjalanan hidup mama papa ketika membesarkan putri...
mama yakin, Allah dah atur kan yang terbaik buat kita...
bukan mama mengeluh,
cuma melepaskan sesak di dada bila sesekali rasa ingat hidup seperti orang lain...
mama papa bukan orang senang...
ketika kami membesarkan putri, kami sangat bersusah payah untuk cari sesuap nasi...
hujung minggu papa selalu saja ot demi menambah sedikit pendapatan...
kalau putri nampak sedikit kemewahan yang ada pada mama papa,
itu adalah hasil duit simpanan kami untuk dapatkan apa yang kami teringin...
bukan dengan petik jari saja mama papa dapatkan benda tu...

wahai putri naurah shafwana binti shaiful bahari...
oh...pjg nye nama putri bile ade binti...
tapi, mama akan panggil putri dgn panggil yg ada makna...
putri bermaksud anak perempuan...
naurah bermaksud bunga...
shafwana bermaksud keikhlasan dalam cinta kami...
teringat kawan mama yang bubuh nama anak2 nya pendek saja...
jangan risau wahai kawan mama...
walaupun nama kamu yang kawan2 panggil tidak membawa apa2 makna,
kamu telah dididik dan diasuh oleh mama kamu dengan sebaik2 nya...
mama kamu telah tunaikan tanggungjawab dia,kan?
nama yang ada makna adalah sebagai bonus kepada anak2...
ada jugak orang yang nama nya seindah saidatina aishah,
tapi peribadinya tidak secantik nama nya...
aku lagi la kasihan...
nama sebenar pun tak de makna, inikan pulak bizu yang korang selalu panggil2 tu... ;P

~sambung balik nasihat buat putri~
wahai Putri Naurah Shafwana binti Shaiful Bahari...
mama selalu sebut putri pandai...
tanda mama selalu doakan putri menjadi anak yang pandai bila dah besar nanti...
tapi, jangan lah putri pandai belajar saje...
mama mahu putri pandai memahami susah payah mama papa menempuh kehidupan di dunia ini...
mama mahu putri pandai menghargai susah payah sesiapa saja yang bersama2 putri...
mama juga mahu putri pandai berterima kasih pada mereka2 yang telah bersusah payah untuk putri...
yang penting, Allah sentiasa di hati...
insyaAllah, putri akan sentiasa ingat pada pesanan mama ni...
mama papa akan usaha sedaya upaya membentuk putri menjadi anak yang memahami dan bijak mengaplikasikan perkara2 yang baik...
semoga putri sentiasa dilindungi Allah yang Esa...
amin




 
4 comments

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

bagaimana saya diet dengan shaklee.