Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2011
semalam bola sepak malaysia lawan singapore untuk kelayakan olimpik... mama pun tak ketinggallan tau...hehe... kalau game2 besar yang melibatkan malaysia, memang mama teringin nak tengok... di sebabkan semalam rumah kita penuh dengan orang sebab semua family papa ade, (walau cuma 2 orang extra...^-^ ) bola mendapat support dari semua...hihi... kalau tak, mesti mama tewas sebelum bertanding dengan papa yang akan pegang remote control...
putri pun sibuk tengok jugak sambil jalan2 keliling mama papa yang landing kat depan tv... VIP seat dah di amik oleh mak su yati n atuk... oh ye..atuk dah 2 minggu dok rumah kita sebab atuk tak sihat... 3 hari lepas baru atuk sihat sikit dan bole duduk n jalan... kalau tak, atuk baring2 je... tu yang mak su yati balik ke rumah kita masa dia cuti ni...
separuh masa pertama, opah join sama... ade lah part yang sangat mendebarkan... semua pun menjerit, ~atuk, opah, mak su yati n mama~ papa tak...papa control macho je sepanjang tengok bola... putri yang tengah berlegar2 kel…
perut mama dah nampak dah... rasa kekok nak berperut besar lagi... huh... last 2 weeks lagi dah start nampak actually... boss pun dah tanya bile due... bile boss tanya tu, tibe2 rasa tak kisah kalau tiap tahun pun pregnant selagi mama kerja kat sini... dapat la mama cuti 2 bulan bergaji tiap tahun..hehe...
tadi pegi check up... nurse suruh jarakkan kehamilan... wahai nurse... kalau la saya bole aturkan bila saya perlu mengandung,memang dah saya aturkan... masalah saya adalah, saya menolak semua alat2 n pil2 perancang..hehe... tak pe lah nurse... anak2 itu rezeki Allah... mana mungkin saya mahu merancang bile saya perlu dapatkan rezeki dari Allah?
kali ni, mama decide tak nak scan jantina... em...tak tau la mama penah tulis ke tak pasal ni... sebab daya ingatan mama semakin lemah sekarang ni... demi menghormati permintaan papa... sebab papa sebenarnya suka element of surprise... =)
masa mengandungkan putri dulu pun sama... tapi papa tak cakap kat mama... mama ajak2 papa gi scan... papa ikut je... bile turn mam…
ini kisah hari ahad lepas..
ahad hari berehat... macam biasa, papa bekerja di hari berehat... mama rehat berdua je dengan putri...
putri cuma tido 2 jam je hari tu, sebelum tengah hari... lepas tu langsung putri tak tido lagi... mama memang tak bole buat kerja especially memasak bile putri tak tido... sebab mama tak izinkan putri masuk dapur kita... sebab dapur tu agak tak bersih dan banyak benda2 terlarang untuk putri... so mama baring2 saja sambil tengok putri porak perandakan rumah... lama2 mama tak tahan lagi... mama bangun, kemas2 mainan putri yang putri sepahkan, n kerusi meja putri yang putri tonggang terbalikkan... lepas tu mama vacuum rumah...
putri mama papa dah pandai... =) dah tak takut bunyi vacuum... kalau dulu, masa putri belum pandai jalan, mama vacuum rumah sambil dukung putri... bile putri dah pandai jalan, pun mama vacuum rumah sambil dukung putri... tu pun lepas putri bergayut2 kat kaki mama sambil nangis2... tapi hari tu, putri dah tak takut lagi...  =)
lepas vacuum rumah,  kita buat phot…
mama masih teringat2 kisah saudara-se-islam kita...
tabah nya mereka...
masa mama pantang lepas lahirkan putri dulu,
papa penah bagitau dia ade mimpi mama dah mati...
dia tak tau macam mana nak jaga putri sorang2...

ah....sedihnya...
kalau mama sakit,
tentu mama sedih fikirkan kesusahan papa menguruskan mama dan putri...
tapi, kalau papa atau putri yang sakit,
berganda2 sedih mama...
mama tak tahu mama mampu atau tak...
mama cuma mampu memohon pada Allah,
moga Allah tak uji mama sehebat tu...

semalam mama balik keje,
putri tak sambut mama macam selalu...
mama ingat putri tido...
rupanya putri tengah berlegar2 tepi opah yang tengah solat kat ruang tamu...
maybe sebab atuk ade, putri segan2 n takut2 sikit...
bile mama masuk,putri langsung tak kisahkan mama...
mama panggil putri pun, putri tak datang pada mama macam selalu....
sampai mama dah siap mandi n solat,
mama lepak2 depan tv,
pun putri tak kisahkan mama...
putri nyendeng2 dekat opah je...
putri tak kisahkan mama pun mama dah cuk…
pagi2 mama sampai office, mama selalu check email dulu...
mak ngah ade forward 1 email ni...
Frankly speaking, I am speechless ketika mahu menulis entry ini. Tak tahu mana nak mula. Tak tahu juga bagaimana mahu memulakan entry ini. Perlukah saya hurai panjang lebar, atau perlukah saya buatkan entry ini hanya pendek dan terus kepada maksud sebenar? Ermmm….*paused*

Masih teringat kali pertama Adam dilahirkan. Saya sebagai seorang ibu, naluri ibu sangat menebal, nak cium, nak usap kepala dan nak peluk Adam setiap masa. Hanya mahu duduk bersama Adam, susukan dia dan merasai setiap detik-detik penuh nikmat.

Hari ini saya melayari blog. Membaca blog adalah rutin saya setiap hari. Cuma masanya mungkin berbeza mengikut mood. Tapi hari ni, terjumpa 1 blog, baca dan terus jatuh rasa terlalu simpati, dan terlalu insaf. Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara. Itu perkara pertama terlintas difikiran saya bila membaca setiap entry yg ada di dalam blog ini. Blog ini adalah kepunyaan…
banyaknye benda yang berlaku sejak sabtu lepas...
mama sgt excited nak cite kat putri yang mama belikan putri botol susu...
tapi sebenarnye masa tu, putri tengah demam...
demam yang sangat panas sampai ade ulser kat bibir...
kasihan putri mamapapa ni...

2 minggu lepas putri dah demam...
tapi masa tu, putri masih bole main2 lagi...
tapi demam kali ni, memang putri flat...
terbaring je...
mata tu nak tido je...
sesekali putri cakap kat mama... "teh..."
mungkin putri mengadu putri letih agaknye...
sian dia...

bile papa balik keje,
mula la putri nak berdukung je dengan papa...
papa gagahkan juga walau papa sangat penat balik dari keje...
tempat papa kerja tak de kerusi empuk,tau putri...
papa kene berdiri n berjalan selalu...
papa cuma duduk bile waktu lunch n solat je...
kasihan papa...
tapi, demi putri mamapapa, apa saje sayang...

isnin... putri masih panas melampau...
mamapapa bawak klinik gov pulak...
geram sikit dengan cara dokter tu...
dia interview mama je banyak...
tanya …
sabtu yang lalu... papa harus jaga putri dari awal2 pagi sbb opah dah balik kg petang semalam... papa putri yang sangat bertuah orangnya telah bgn sangat lambat sampai mama pun sangat lambat sampai ofis... nak dekat kul 10 baru sampai... sampai ofis, computer mama pulak tak bole on... dah sampai masa nye nampaknye... so, mama melangut je kat ofis... tu pun balik lambat jugak sebab lagi 15 minit nak balik,boss pun br sampai... mcm biasa lah,baru nak bagi keje,kan... mama balik dari ofis nak dekat pukul 2...
mula2 mama ingat nk singgah rumah kawan mama sebab mama beli botol susu untuk putri dari dia... tapi tak jadi sebab mama tak nak kurangkan masa2 berharga bersama putri dan papa... =) sebab ahad papa kene ot, jadi nye, mama ingat nak pergi rumah dia hari ahad je... pegi dengan putri... papa izinkan tapi mama tau papa tak berapa izinkan sangat... mama tau papa tak suka mama kuar drive berdua je dengan putri sbb papa risaukan kita... kecuali pegi dekat2 aje...
bile mama balik, badan putri panas... papa …
mama suka balik dari keje sebab... putri selalu sambut mama dengan senyuman dan sebutan "ahhhhhh...." entah ape yg putri ckp agak nye... lepas tu, putri akan sengih2 sambil bergayut dekat grille pintu... lepas tu, putri pun hisap besi2 grille tu... adoi sayang oi... kuman la... mana la tekak tu tak kene infection selalu... mama belum dapat lagi nak rakam momen2 tu...
lepas mama mandi n solat, macam biasa kita lepak2 depan tv... dengan harapan, papa balik cepat hari ni... bukan hari ni je, tapi hari2... em... hari isnin papa balik sangat cepat... =) mama belum solat maghrib pun lagi, dah bunyi moto papa masuk car porch... =) semalam pun agak cepat... tapi sebab papa kene singgah pasar malam beli barang dapur, papa lewat sikit la...
masa mama lepak tengok tv, putri tak keruan... sambil merengek2,sambil bebel2-entah-apa-maksudnye,  putri ronda 1 rumah... entah apa yang putri tak selesa... sampai la masa kemuncaknye, putri meneran.... oho... tak abis berak pagi tadi punye rupa nye...hihi mama tak sampai hat…
mama dapat call dari opah... background nye, putri tgh menangis sgt2 teruk... nape la agaknye dgn putri... meragam ke? sakit ke? jatuh ke? dl opah penah call mama suruh mama balik sbb putri menangis teruk2 lepas balik dari cucuk... mama pun kelam kabut balik... on de way, opah call kata putri dah tido... kali ni, dengan background putri menangis, opah tanya mama... "tak bagi ke putri makan ubat berak...." haha...mama dah tergelak dah... ni mesti kes sembelit lagi ni...hihi tiap kali putri berak pun mesti nangis...hihi... last putri berak, hari ahad... ok la tu... perkembangan yang baik... sebelum ni, seminggu sekali putri berak... dah la susah nk minum air masak... mama pun jarang bagi putri makan sayur n buah...hehe...
em... ahad lepas... mama baru start bg putri makan nasik... nasib baik putri suka... in fact, putri yang datang pada mama... tak perlu mama yang kejar putri mcm bile mama kene suapkan putri bubur... maybe sebab mama suap putri makan nasi dgn tangan, sebab tu putri suka... oh...mama ken…
mama mmg selalu mcm ni... tibe2 rasa sedih tanpa sebab... bile bersama putri,masa putri kecik2-tak-mengerti-ape2-lagi, bole la mama nangis je depan putri... tp kalau putri dah besar nanti, mama tak tau macam mana nak sembunyi kesedihan mama dari putri...
ish...tak datang bulan pun ade jugak ke perasaan ni?
tambah2 bile kene keje... memang langsung tak bersemangat nak berkerja... mama cuma mahu sandarkan badan, baring, kosong kan fikiran dan tido... kalau dulu, bile datang perasaan sedih ni, mama akan kuar shopping sorang2,selalu nya waktu lunch di ofis... beli benda2 merepek yang lepas tu mama menyesal sbb dah tak de duit... skrg mama tak nak buat mcm tu lagi... mama cuma mahu tido... tapi hari ni, boss lepak ofis la pulak... macam mana mama nak tido............... =(
mama bukan je selalu rasa sedih tak bersebab, kadang2 mama rasa mama akan mati esok hari... sungguh! sungguh2 mama minta ampun pada Allah... tapi tak pulak pada papa n atuk nenek... =) sebab, kalau mama minta ampun pada diorang, nanti mama nan…
tiba2 terngiang2 lagu ni dalam kotak fikiran mama....


Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu
Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Hingga engkau pergi
Tinggalkanku
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hinggaku memilih
Cinta yang fana
Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh Dalam harapan

hari ni mengantuk lagi... aduhai...hari2 mama mengantuk... ni sbb nk elak dari tido di ofis, mama pun taip je la ape yang tersirat di hati...
semalam... hari yang agak teruk... loya2 agak teruk sampai tak bole nak bercakap... sebab mama tahan je dari menyemburkan muntah... semakin menghampiri 2nd trimester, makin teruk pulak...
oh Allah... =( mama dah tak larat nak berkerja dengan orang... entah bila pula mama bole bekerja sendiri... kawan mama penah cakap, suami dia cakap, haram hukum nya berkerja dgn orang bukan islam... mama tak tahu kesahihan nya... tak penah google,apatah lagi bertanya pada ustaz atau ulama'... tawakal saja... mama penah bekerja dengan company melayu... tp cara kerja nya mama tak suka... suka buat kerja sgt2 last minute sampai kene stay back kat ofis... oh...tolong lah... jangan di ulang sikap kat studio dulu! ofis hour entah ape yg diorang buat... bile lagi sejam nak balik, baru terhegeh2 nak discuss, pastu nak kene siapkan hari tu jugak... bermaksud, tinggal malam hari saja untu…

papa usap2 dahi putri, pujuk putri...

mengantuknya hari ni... semalam papa balik sangat sangat sangat lambat... =( benci menunggu... mama pun tak larat nak tunggu... mama sedar bunyi moto papa tapi tak mampu nak bukak mata... bile papa solat, putri merengek2 nak susu, baru mama bangun...
masa tunggu papa balik, mama rasa marah... syaitan nirrajim menghasut2, sampai mama fikir yang bukan2... sebab tu mama amik keputusan nak tido je daripada tunggu papa balik... sekurang2 nye, bile mama bangun masa papa dah balik atau dah tido, hilang lah perasaan marah dan syak wasangka tu...
memang ye... lepas papa solat, dalam masa yang sama putri tengah tak sabar2 tunggu mama buat susu, papa usap2 dahi putri, pujuk putri... automatik hilang segala rasa yg bukan2 tadi... rasa kasihan pada papa yang terpaksa balik sangat lewat demi mencari sesuap nasi... em...mama pun cari jugak tau!
macam mana ye nak sentiasa bersangka baik pada suami? iman mama tak cukup kuat nak buat tak tau pada hasutan2 syaitan nirrajim... tapi setakat ni, alhamdulillah... masih mampu m…

bile orang biasa bertanya kepada public figure...

mama sgt suka lagu2 seorang music director ni... lagu2 dia semuanya memang kene dengan jiwa sentimental mama ni... ;) sebelum ni dia cuma pemain keyboard dalam band dia... tp, lagu2 band dia, mostly dia yang compose, dia yang tulis lirik... skrg, dia dah tubuhkan band baru, dan dia vokalis nye... mama penah comment dalam page fb dia... dan dia reply... memang tak sangka... dan rasa seronok kerana seorang yang agak terkenal sudi membalas comment mama yang cuma bgtau mama sgt suka lagu2 dia... walau cuma ucap terima kasih... automatik mama rasa nak doakan kejayaan dia... mama tgk, memang setiap comment peminat dia, dia akan balas...
itu kisah mama berkomunikasi dengan artis... ini pulak kisah mama berkomunikasi dengan public figure yang bukan artis... mama inbox dia supaya mama tak malu bile dia tak reply soalan mama... memang soalan mama tak de kaitan dengan kerjaya dia... tapi mama rasa, tak sampai 2 minit untuk dia jawab soalan mama... lain la kalau mama tanya benda yang berkaitan dengan kerjaya dia.…

nampak rambut la mama....