Skip to main content

setahun yang lalu...


siang tu mama malas pegi keje...
mama sms ofis,bgtau mama mc...
papa pulak, malam tu start shift malam...
so siang tu, mamapapa kuar jalan2 beli barang dapur n renew lesen kete mama...
tghari balik rumah, papa tolong mama siapkan lunch dan kami makan sama2...
macam biasa bila papa shift malam,
papa nak tido sekejap sebelum pegi keje pukul 6.30 petang...
mama tak ingat ape jadi pd hp mamapapa sebab tak bole nak pasang alarm...
jadi nye,mama tak bole tido sebab kene jadi alarm papa...
papa pergi kerja...
mama keseorangan malam tu...
mama rasa baby bergerak lain macam je...
mama ingat nak tido awal...
tapi tak bole...
dari pukul 11 malam mama sms papa,
mama rasa lain macam...
papa tanya nak pegi hospital ke...
mama kata nanti dulu...
mama tak bole tido...
n balas2 sms dengan papa sampai pukul 3 pg lebih...
papa dah tak senang duduk agaknya kat kilang...
papa ajak pegi hospital...
dalam pukul 4 pagi,
mamapapa pegi hospital...
jalan raya tentulah lengang...
radio pun tak de iklan...
papa sempat nyanyi2, mungkin hilangkan rasa gelisah dia...
mama? masih bole relax lagi...
sampai hospital, nurse pun tengah tido...
dia suruh mama baring, dia check jantung baby...
mungkin check contraction sekali...
lepas tu, dokte check bukaan pulak...
dah bukak 2cm...
huh...mama dah nak melahirkan baby mamapapa!
nurse suruh tunggu...
sebab mama kene admit hospital dah...
mama minta balik rumah sebab nak breakfast dulu...
nurse tak bagi...
teringin pulak makan roti canai...
sementara tgh tunggu nurse siapkan dokumen2,
mamapapa inform atuk nenek n opah atuk...
bile mama dah admit ward,
papa pun dah tau bilik mama,
baru la papa balik amik mana2 lagi barang yg tak cukup,
and belikan breakfast pada mama...
mama minta papa beli 2 keping roti canai!
hehe...nak bagi ade tenaga untuk melahirkan...
dari malam tadi mama tak makan...
sementara papa balik rumah,
mama agak, lama sikit papa balik sebab nak mandi n tido kejap,
mama pun mandi, baring2 cuba nak tido...
dah 1 hari mama tak tido...
tapi tak bole jugak...
kejap2 nurse datang check perut...
kejap2, mak ngah call...
kejap2, nenek call...
kejap2, dokte datang check bawak semua trainee dia...
huhu...
sampai la dalam pukul 10 pagi,
dokte check bukaan,
dah bukak 4cm...
dah bole masuk labor room...
mama ok lagi...
lepas dokte pegi,
papa datang...
bawak roti canai.... =)
papa tak masuk bilik sebab ade patient lain...
mama keluar pegi kat papa...
mama bagitau yang mama dah kene masuk labor room..
mama menangis...
mama rasa takut...
papa pujuk2 mama...
bile mama dah lega,
papa kata nak tunggu dalam kereta...
papa nak tido kejap...
papa pun tak tido hampir 1 hari...
mama masuk bilik,
makan roti canai...
sambil perasaan bercampur baur...
tak lama lepas tu,
nurse datang suruh mama kemas2 barang...
dah nak pegi labor room...
mama naik wheelchair...
tangan mama kene cucuk jarum...
mama sms papa...
"abang tgh tido ke?"
"tak la...mana bole tido waktu2 macam ni...
kalau abang tido, langsung abang tak bangun nanti..."
baik nye papa...
sanggup tunaikan permintaan mama...
untuk teman mama lahirkan anak mamapapa...
kalau ikutkan papa,
dia tak nak ikut masuk labor room...
sebab dia takut tengok darah banyak2...
mama tak terus masuk labor room,
tapi mama masuk pre-labor room kot...
baru dapat rehat dekat situ...
sempat jugak mama tido sekejap...
mesin untuk detect jantung baby sentiasa terpasang...
bile nurse datang tengok bacaan,
nurse kata baby tengah tido...
aduhai sayang...
laluan dah bukak, baby masih nak tido?
baby pun tak cukup tido ye...
selalu je tendang2 perut mama dari dalam...
bile dah sampai masa, baby tido pulak...
nurse kata nak kejutkan baby...
dengan lafaz bismillah, dia guna alat untuk jantung tu, letak kat perut mama...
terkejut agaknya anak mama...
agak lama mama dalam pre-labor room tu...
papa tak bole masuk bile mama minta dia bagikan beg baby...
nurse yang bagikan...
dalam pukul 3 petang,
baru lah mama ditolak masuk labor room...
masa tu memang mama tak rasa sakit lagi...
sakit yang betul2 sakit tu...
masuk labor room,
mama tak tahan nak pegi toilet...
sebab mama asyik minum air selusuh...
lepas tu, dokte pecahkan air ketuban mama...
nurse ade sembang2 dengan mama...
tak lama lepas tu, papa muncul kat depan pintu labor room...
suka nya hati mama... =)
papa pakai uniform untuk masuk operation room...
sempat lagi mamapapa bergurau n ketawa2 dalam labor room tu...
papa siap berlakon jadi dokte...
nurse pun kejap2 je masuk...
maybe nak bg ruang pada mama papa... =)
sungguh mama belum rasa sakit...
sampai ade nurse tu tanya, akak tak sakit ke?
pelik agak nya dia tgk mama papa bole ketawa2 lagi...
tgk la ni ape yang mamapapa buat dalam labor room tu bile nurse tak ada... =)












terlupa pulak cite pasal atuk opah n atuk nenek...
atuk opah terus datang dari taiping pagi tu...
atuk nenek pulak, amik bas dalam kul 12 dari melaka...
nenek dah gelisah kat rumah pagi tu masa atuk kat tempat keje...
mak ngah cerita, masa dia call pagi tu,
nenek cakap dekat mak ngah, patut nya mak dah ade dalam bas ni...
semua pun tak sabar nak jumpa baby mama... =)
dokte set mama akan deliver pukul 8.30 malam...
agak lame lagi...
papa pun boring tak tau nak buat ape...
tiba2 opah sms papa, atuk nak balik taiping petang tu jugak...
atuk risau motor dia yang dia tinggalkan kat stesen bas kemunting...
jadi nye, papa keluar la nak anta atuk ke stesen bas medan kitt...
tinggal la mama sorang2...
sesekali ade dokte teman...
sesekali nurse datang...
sampai la dalam pukul 5 lebih, mama baru rasa sakit...
sakit yang amat, sakit yang mahu meneran...
waktu tu, tak de sape pun datang masuk bilik mama...
mama tak bole tahan...
pusing sana, pusing sini, hentak2 kaki...
mama malu nak menjerit panggil nurse...
waktu mama sakit tu, tak de pulak nurse lalu lalang depan bilik mama...
mama sangat sakit...
papa pun tak de teman mama masa tu...
mama sms papa, tanya papa dah balik hospital ke belum...
papa kata papa dah ade kat ruang menunggu...
mama minta papa masuk...
papa kata nurse tak bagi...
nurse kata lagi, pukul 7.30 baru bole masuk...
waktu tu dah nak dekat pukul 7...
papa sms mama macam2...
tapi mama tak bole nak balas sebab sangat2 sakit... =(
mama biar je sms papa, mama tak reply...
sebab geram same nurse tak bagi papa masuk...
sampai pukul 7.30 pun papa tak masuk lagi...
tp mama tak sempat nak rasa sedih, sebab rasa sakit tu sangat sakit...
nurse masuk bilik...
dia cucuk bagi mama kurang rasa sakit...
tapi langsung tak berkesan...
sama saja...
dia nampak muka mama macam meneran...
dia kata jangan teran...
dalam hati mama kata, baby ni dah nak kuar sangat...
macam mana aku tak teran... =(
mama teran je...
bila dah hampir pukul 8 malam, makin ramai nurse dan dokte datang...
siap sedia...
masa tu, papa tak masuk lagi...
papa pegi medan gopeng pulak amik atuk nenek dari melaka...
perasaan mama, sedih + sakit...
mama betul2 perlukan papa saat ni... =(
akhirnya, mama push2 tanpa papa...
mujur ade nurse2 dan dokte yang sangat baik hati...
ade jugak 5-6 orang dokte2 pelatih yang mahu sambut anak mama...
huh...mama jadi bahan uji kaji...
tapi waktu tu, tak fikir dah sume tu...
mama cuma mahu keluarkan baby mama...
pertama kali push,
semua yang ade dalam bilik tu jerit, "push...push"..."bole kak...akak bole buat"...
bile hilang rasa contraction tu, semua pun diam balik...
nurse bisik kat mama,
"sekarang akak relax...kumpul tenaga..."
bile datang lagi contraction tu,
semua jerit lagi..."push...push....teran bawah jangan teran muka...teran macam nak berak tu....."
bile hilang lagi contraction tu,
semua pun diam lagi...
dokte pulak bagi semangat kat mama...
usap2 dahi mama sambil cakap, "akak bole buat...nanti cuba lagi...kita kat sini semua akan tolong akak..."
entah berapa kali mama meneran diiringi jeritan semua orang, mama pun tak kire...
tapi, dari pukul 8.15 sampai pukul 9 malam...
semua pun setia membantu mama...
sampai mama dah geleng2 kepala masa meneran tanda give up...
nurse pun dah siap2 kan alat untuk vacuum agaknya...
kaki mama dah kene ikat dekat situ...
mama cuma ade tempoh 1 jam untuk push sebab takut jantung baby lemah...
masa tu pun kepala baby dah keluar dah...
15 minit terakhir, dalam pukul 9.15 malam...
papa masuk...
mama rasa nak nangis...
papa masuk bersama senior dokte...
dan dokte2 pelatih semua diminta keluar...
senior dokte suruh papa suap kan mama sikit air untuk beri tenaga...
mama sangat penat...
dokte tu jugak suruh papa tengok sendiri kepala baby yang dah keluar...
supaya papa bole bagi semangat dekat mama...
mula2 papa tak nak, tapi papa tengok jugak...
bila sampai masa mama kene push,
papa bisik dekat telinga mama...
"sayang bole...kepala dia dah keluar sayang...
mak ayah sayang pun dah tunggu kat luar nak tengok baby kita..."
2-3 kali push lepas senior dokte n papa datang,
pada pukul 9.35 malam...
baru lah baby mamapapa keluar...
papa cium dahi mama...
nurse tunjuk jantina dekat mamapapa...
nurse letak baby atas dada mama...
dalam mama sangat2 penat tu,
papa bisik...
"anak kita, sayang...siapa nama dia...."
"putri..."
"putri apa?..."
"putri naurah shafwana..."
lepas tu, semua pun bersurai...
mama terdengar nurse cakap,
"nak abang dia ade jugak baru bole...."
=)
nurse bawa putri pegi dan papa pun diminta keluar...
dokte mahu jahit bawah mama...
mama sangat penat...
mama tak mampu nak bukak mata...
terasa sangat2 sakit tapi mama tak mampu menjerit...
mama tanya dokte dalam suara yang sangat lemah n mata terpejam,
"tak de bius ke dokte..."
jawab dokte yang usap2 dahi mama td..
"tak de kak...akak tahan sikit ye..."
"ni bukan sikit dokte, ni kene tahan byk..."
mama jawab dalam hati saje...
sakitnya, masyaAllah...
Allah saja yang tahu...
terasa benang ditarik...
entah berapa kali tapi memang panjang bawah mama kene gunting...
mujur lah mama sangat2 penat untuk rasa sakit tu...
lepas dokte selesai,
mama dipakaikan pad,
dan tinggal la mama seorang kat bilik tu...
lega dan sangat2 penat sampai tak bole nak bukak mata...
tak lama lepas tu,
mama pun di bawa keluar dari labor room...
nurse letakkan putri sebelah mama...
putih nya putri...
sangat2 putih dan suci...



putri masih tido lagi...
mungkin sambung tido petang tadi....
lepas tu, kita ditolak keluar...
mama nampak papa, atuk, nenek n opah kat luar...
terharu mama bile nampak diorang semua...
kita di tolak ke ward...
dan diorang semua pun ikut sama...
sampai di ward, atuk azan kan putri....
mama dapat sembang2 sekejap je dengan atuk nenek opah n papa...
sebab masa tu dah tgh malam...
patut tak bole ade pelawat...
tu pun nurse dah suruh2 diorang sume balik...
tinggal lah mama dengan putri je...
tak jemu2 mama tengok putri...
putri tido je...
sampai esok pagi nye...
tengah hari...
putri tak bangun nenen pun...
tak puas tido ye sayang... =)
maka bermula lah episod mama tak cukup tido malam....
rupa2, sehari sebelum putri lahir lagi, malam2 mama papa tak nyenyak macam dulu lagi...

dan hari ini,
malam nnt,
genap lah putri mamapapa setahun...
mama takkan lupa pengalaman melahirkan putri...

putri semakin cerdik,
semakin menguji kesabaran mamapapa dan sesiapa saja yang menjaga putri...
putri suka buang semua benda yg tersusun kat meja atau rak ke lantai...
putri suka dukung terutama bile putri sampai kat tempat yang asing bagi putri...
putri suka nangis...
putri suka hisap baju papa bahagian bahu bile papa dukung putri...
dan byk lagi...
tp, yang paling cute sekali,
putri akan bercakap dgn mama tiap kali putri bangun tido...
entah apa putri cerita dekat mama...
mungkin putri cerita mimpi putri malam tadi...

selamat ulang tahun, sayang...
mamapapa akan sentiasa menyayangi putri dan mendoakan yang terbaik buat putri...

so much love!
mama...
=)


2 comments

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

bagaimana saya diet dengan shaklee.