Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2011

malam2 putri...

Entah kenapa sejak akhir2 ni, putri susah sangat nak tido malam... mungkin sebab petang2 lepas asar putri tido sampai maghrib... jadi nye, malam tu memang putri nak main je... tak bole tengok rumah kemas, abis sume putri selerak kan... tak bole tengok barang tersusun elok2 dekat rak atau atas meja putri, semuanya putri selerakkan ke lantai... kerusi n kereta putri pun, putri tak bole tengok bende tu berdiri betul2... mesti putri nak terbalik kan... ish..ish...ish...
bile mama papa yang jaga putri, memang mama papa biar je rumah berselerak... bile dah berselerak tu, baru lah putri tak usik barang2 tu... tapi kalau opah yang jaga, tiap kali putri selerak kan, tiap kali tu la opah susun balik... em...bebel je la opah,kan... ;) tapi ape putri kisah? hehe...
putri dah pandai nangis bile kene marah... nangis macam kepala terhatuk ke lantai... sian dia... bile dah start nangis tu, mula la nak berdukung je...
sekarang ni, bile masuk bilik waktu malam je, putri mula menangis... nangis tak nak tido... macam2 mama pujuk…

ready to school...

atau mungkin putri lebih suka pegi school of saloon...? sebab putri sangat suka tengok iklan shampoo... dan...







Petang2 Putri...

3 hari berturut2 putri tak sambut mama balik keje... putri tido... bosan betul mama rasa bile tak de budak kecik yang senyum lebar depan pintu rumah bile mama turun dari kerete... bile tak de budak kecik yang panjat2 kaki mama minta dukung sebaik saje mama masuk rumah... =(
masa mama mc hari tu, seharian la mama dengan putri,kan... baru mama tahu 1 bende... lepas opah mandikan putri petang tu, putri gelisah... merengek2 minta dukung... bile mama dukung pun putri merengek2 lagi... pastu opah cakap, "tu nak keluar la tu...." em...rupa2nya, opah selalu bawak putri keluar depan rumah lepas putri mandi petang... sebab putri nak jumpa dengan kawan putri ni... bile kawan putri ni berbunyi, lagi la putri gelisah dan merengek2...


inilah aktiviti putri di petang hari....


 
mama pun takut nak dekat dengan ayam ni walaupun dia jinak dan tak patuk..



Putri Air Mata...

Putri kuat nangis... sama macam mama... bile tak dapat sesuatu, putri nangis... same macam mama... bile kene marah, putri nangis... same macam mama... pendek kata, putri macam mama lah... papa pun cakap putri ikut perangai mama... papa je yang tabah pujuk kita,perempuan2 dia yang kuat nangis... =) sampaikan papa penah bagi mama rantai yang loket nye bentuk air mata... papa kata sebab mama kuat nangis...
tapi putri suka buat2 nangis...






video ni lagi tak tahan!

kene sensored sikit sebab ade background yang sensitif... ;)

Putri sudah 11 bulan!

mama tak perasan yang putri dah masuk 11 bulan... =) putri dah mula berani tatih... kalau jalan sambil berpaut tu, memang dah laju sangat... putri slumber je berlari2 anak sambil berpaut... mama pulak yang cuak takut putri jatuh terhantuk kepala (depan atau belakang)... belum lagi kalau putri 'perasan' yang mama papa nak kejar putri... lagi laju putri lari2 anak... ish..ish...
bile nak duduk dari berdiri, putri dah pandai perlahan2 bengkok kan kaki dan duduk... opah tak abis2 pesan... "putri..jatuh nanti..." "putri...jangan pegi situ...jatuh...." em... opah asyik sebut jatuh je... bukan ke selalu sebut tu 1 doa? mama cuba elakkan sebut jatuh... tapi mama selalu sebut, "putri...be careful..." "putri...jalan pelan2, duduk pelan2..." =)
gigi atas putri dah tumbuh 1... baru keluar 2mm kot... ;) tapi alhamdulillah, putri tak menggigit bile nenen...
actually, mama dah stop perah kat office... mama agak penat la awal2 pregnant ni,sayang... so waktu lunch mama selalu habi…

Apa? Papa Lapar?

apa?

lapar?

atau papa?
hanya putri yang bole tentu kan... =)
oh ye... mama tengah practice jadi boss... beri arahan pada pekerja sementara mama buat keje lain... so far... feel great... =) cuma mama kene asah lagi skill komunikasi supaya pekerja2 mama faham dengan arahan mama... =)


mama cuak!

semalam papa masuk keje lambat...
selalunya pukul 7.20 papa dah pegi...
dan seperti biasa, isnin pagi kita kene amik opah kat gunung lang...
sejak akhir2 ni, pagi2 isnin opah gerak dari kg ke ipoh...
jadinya, mama kene la angkut putri sekali sebab selalunya opah sampai masa papa dah pegi keje...
di sebabkan papa masuk lambat semalam,
mama tak bawak putri...
putri pun tengah tido lagi...

bile mama dah balik,
papa sambung tido kejap...
mama siap2, putri tak bangun lagi...
sampai la mama dah nak pegi keje,
baru putri bangun...
papa pun bangun...
mama nampak papa kemas tempat tido... =)

mama balik keje...
putri tak sambut mama... =(
putri tido...
mama masuk bilik...
rupa2 nya, papa cuma lipat selimut dia je!
selimut mama n putri, kene longgok je...
bertuah betul!

lepas mama papa makan malam,
papa masuk bilik...
papa tak bukak lampu...
kipas pun tak bukak...
mama cari2 papa,
mama nampak papa terperosok bawah tepi katil...
tengok hp...
mama tanya papa buat ape...
papa jawab tak de ape2...
m…

tolonglah....

mama tak de mood langsung nak keje... tambah2 boss tak masuk ofis ni... bosan... tak de member keje yang bole pegi lunch same2... pegi window shopping same2... sembang same2... 5 tahun lebih hidup macam ni... harus bertahan berapa tahun lagi?
astaghfirullah... mengeluh pulak dengan nikmah yang Allah beri ni... itulah manusia... tak pernah puas dengan apa yang ada... mama juga manusia biasa... hanya mahu yang terbaik untuk diri sendiri... dan mungkin, hingga ke saat ini, ini yang terbaik buat mama, papa dan putri... mama harus bersyukur pada Allah...
oh...tak larat nye badan mengharungi trimester pertama ni... bila sampai masa makan, mama belum bukak bekal lagi, dah rasa nak muntah... tapi mama harus makan... kalau tak, lagi la mama nak muntah... rasa mahu baring2 saja... 2 bulan lagi harus macam ni... ya Allah....kuatkan aku.... =(
dan mood mama waktu ni, rasa nak menulis je... kalau dulu, mama selalu tulis dalam diary... tapi sekarang ni, di sebabkan mama dah buat blog putri ni, dapat la mama tulis di sini...
ya…

Upin Ipin dan Boboi Boy...

ahad... Pertama kali mama tengok Boboi Boy dari awal sampai habis... em...not bad dia punya lawan2 tu... patut papa suka tengok.... putri pun suka tengok... tapi, seperti biasa, tak sampai 5 minit pun putri tengok... sama macam upin ipin...
dalam banyak2 kartun yang ade kat tv tu, 2 cite ni je yang putri akan berhenti main atau explore rumah bile iklan atau kartun ni kuar kat tv... begitulah penangan Les Copaque pada putri... mama sedikit lega sebab putri tak berapa suka layan kartun... tak de la tv kat rumah tu sentiasa bukak channel kartun... tapi lega mama tu sikit je... sebab yang lebih2 layan kartun adalah papa...
huh...
kalau ahad papa tak ot, memang kartun je la yang papa bukak... bangun pagi terus bukak kartun... dari cite dragon ball sampai la cite ultraman... paling kelakar bile papa tengok ultraman the movie kat channel ceria... banyak gile ultraman... =) siap ade kelas untuk ultraman practise...
tu hari ahad... belum lagi malam2 papa balik keje... animax pulak yang papa bukak... em... mama ingatk…

Online Business

mama tgh cuba bisness online jugak... untuk tambah pendapatan yang tak seberapa... semoga terbuka pintu rezeki mama dalam bisnes pulak... semoga jugak, putri beri peluang dan ruang untuk mama upload gambar2 barang, ye... harap2, ade yang sudi membeli... =)
sudi2 la jenguk ya...
http://putraputricollection.blogspot.com/

episod emosi bermula...

mama penat...
mama tak larat nak berdiri lama2...
duduk lama2 pun mama rasa nak muntah je...

semalam mama mc...
saja2 je...
tak pegi klinik pun beli mc...
biar la klu kene potong gaji pun...
dapat la mama baring2 saje...
opah suruh mama baring kat bilik kalau nak rehat betul2..
sebab memang penat nak layan putri...
tapi mama tak nak...
mama tak kisah kalau kene layan putri...
asalkan mama dapat baring2...
asalkan mama tak dengar suara boss yang buat dosa mama bertambah...
sebab rasa benci meluap2 pada dia...

mama tensi...
tensi nak pegi ofis tu...
mama nak berenti...
dah bagi surat resign pun...
tapi papa tak kasi...
dia tak cakap, tapi mama tau...
sbb mama kan isteri dia...

mama nak keje dari rumah...
tapi putri pulak tak kasi...
aduhai putri...
tak bole ke putri main sendiri?

bile mama on je computer,
kalau putri tengah main,
putri datang kat mama,nyendeng2,panjat2,nak dukung dan macam2 lagi...
kalau putri tengah tido,
putri pun terbangun dan terus nangis nak nenen...
aduhai putri..…

kereta baru putri..

inilah benda yang mamapapa nak belikan untuk putri...
sebab putri dah tak nak naik walker...
mamapapa perlu berikan sesuatu untuk leka kan putri...
tapi nampak nye, tak berapa berhasil...
seperti biasa, putri lebih suka menempel pada mamapapa...
mungkin baru lagi kot...

niat asal mmg nak beli yang spesis macam ni...
tp hari tu ternampak yang agak best...
lebih kepada basikal tp agak selamat untuk putri...
dan putri pun bole berdiri...
tp nampaknye, benda alah tu macam tak berapa tahan je pasal yang sample pun dah rosak...
dapat la putri merasa naik kejap,ronda dlm2 situ je...
sbb mamapapa tgk putri teruja dengan benda alah tu,
tu yg mamapapa ingat nk beli yg tu...
tp, beli yg ni jugak akhir nye...









opss...sepahnye rumah putri...
papa kata tak payah kemas sebab nnt putri sepahkan balik...
mama ok je... ;)


lewat 17 hari...

patut la putri terlebih-lebih manja sekarang ni...
patut la mama rasa sangat malas nak bangun malam buat kerja-yg-tak-wajib-buat...
patut la mama rasa tak lalu makan sejak akhir2 ni walau perut rasa sangat lapar...
patut la...

rupa nya sebab ini...

oh putri...
mama tak sedia lagi...
rasa takut pulak kali ni...
beza dengan perasaan masa tahu mama mengandungkan putri...
sebab mama ternanti2 mahukan putri...
mama kecewa bile mama keguguran sebelum mama mengandungkan putri...

tapi kali ni...
mama rasa takut...
mama takut nak hadapi morning sickness...
mama takut nak hadapi saat2 kelahiran...
mama takut nak hadapi hari2 mempunyai 2 anak...

oh Allah...
berikan ku kekuatan...
berikan ku keyakinan...
berikan ku petunjukMU
wahai Allah...

dan abang...
ini semua angkara abang! ;)
abang bantu sayang ye...
bantu sayang buat kerja2 rumah...
bantu sayang layan putri kita...
dan yang paling penting...
fahami sayang sebagai wanita yang sedang hamil...

semoga...
anak ini membawa rezeki yang melimpah ru…

Satu langkah...

putri semakin ligat berlatih berjalan...
mama biarkan saje putri paut lutut mama (bile mama baring atau duduk-angkat-lutut),
dan bergerak ke kiri n ke kanan...
sesekali putri lepaskan tangan dan imbang2kan badan...
tiap kali putri lepaskan tangan, putri punya la suka..
ketawa mengekek2 nampak 2 batang gigi sambil tgk mamapapa...
putri seolah2 sedang bagitau mamapapa yang putri dah bole berdiri dengan sendiri... =)

malam tadi,
sedang mamapapa asyik menonton rancangan kegemaran mamapapa "chuck",
putri pun asyik berlatih berdiri n berjalan...
kejap2 paut kat papa...
kejap2 paut kat mama...
bile bosan mamapapa tak layan putri, putri merangkak pegi kat sofa...
berpaut kat sofa pulak...
ade 1 waktu,
putri paut kat lutut papa..
lepas tu putri lepaskan tangan...
agak lama kali ni...
ade lah dalam 20sec..
lepas tu putri cuba melangkah...
muka putri?
punya la happy...
mamapapa pun happy same bile tgk putri happy... =)
tp mama tak snap picture sbb mama tak pegang hp...
mama jugak belu…

sambung kisah semalam...

disebabkan mamapapa nak cari barang putri,
so tempat yang di tuju adalah tempat mainan...
kali ni papa sportiing tau...
papa bagi chance putri pilih mainan ape yang putri nak...
papa hulur kereta...
putri amik sambil senyum2...
tapi tu kereta,sayang...
putri kan seorang putri...
mamapapa hulur anak patung...
putri tolak2 bile terkena tangan n muka putri...
aduhai sayang...
yang paling tak tahan mamapapa nak ketawa,
bile papa suruh putri pilih mainan mana putri nak,
sambil senyum2 putri pegang price tag yang mainan nye dah abis...
padahal, sebelah2 tu byk lagi mainan lain...
putri...putri...
dan akhirnye,
tak de dah offer mainan dari papa.... =)

tapi tak pe...
barang yang mamapapa nak beli tu,  offer nye masih ade dan akan terus ade sampai bila2...
sebab mamapapa memang budget nak belikan putri barang tu...
weekend kita shopping lagi,ye!

hadiah hari ibu untuk mama...

tak de hadiah... =)
tak de hadiah yang mahal2...
tak de hadiah intan berlian...
dan yg sewaktu dengan nya...

tapi... masa yang papa dapat luangkan buat mama dan putri...
sebab papa tak kene ot...
tu dari papa...
dan dari putri... ni mama cerita... =)

kisah nye bermula di pagi ahad yang mama tak perlu bangun awal untuk siapkan sarapan papa sebelum pegi keje... =)
kita semua bangun lewat hari ni!
sampai putri rasa gelisah sebab mama papa tak bangun lagi...
(sbb putri dah biasa bangun awal...)

lepas semua dah bangun,
kita baring2 lagi kat depan tv...
opss...actually,mamapapa je yang baring2...
tapi putri dah mulakan aktiviti...

papa basuh kereta...
dan mama selesaikan putri...
mandikan putri, suapkan putri makan dan tidokan putri...

lepas makan tgh hari n zuhur,  (seperti biasa di hari ahad bile papa tak keje),
kita keluar...
kali ni memang betul2 keluar window shopping...
sebenarnya ade tujuan...
nak cari barang putri...
tapi tak jumpa yang berkenan...
tapi bile mamapapa n putri dah berkena…

Papa bekerja di hari pekerja...

And mama is having fun with Putri Naurah at home... only 2 of us... =)
mujurlah putri tak byk ragam hari ni... tido 2x... alhamdulillah...senang sikit mama nak buat kerja2 yang perlu mama buat...

pagi2 lagi putri nak tepuk amai2...

gambar minggu lepas.. putri was wearing gown yang mama buat...


Bile putri tgk bola...

Ni confirm membuktikan darah yang mengalir dalam tubuh putri adalah darah arwah atuk Rabu n atuk Baharom... hehe... ps: papa putri tak minat bola langsung,ok!


putri jugak teruja dengan berita2 yg drive-thru kat bawah tu... patut la putri suka tgk berita dekat dgn tv...