Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2011

papa was touching mama!

hari ni mama dapat email dari papa...
walaupun email tu cuma email yang di fwd kan,
it's really touching mama's heart!

papa bukan seorang yang pandai beri semangat pada mama..
tapi mama tau, 
papa sangat2 support mama terus berkerjaya...
walau papa dah setuju kalau mama nak resign...
kenyataannya, 
memang mama sangat berat hati nak berhenti keje..
=(





abang...
gambar2 ni dah cukup buat sayang akan berusaha keras untuk capai impian sayang...
terima kasih abang sebab abang faham dan sokong minat sayang yang satu ni...
=)

aku facebook kawan kamu

aku...
ada kawan... tapi tak ramai... aku suka berkawan... tapi aku bukan seorang yang akan memulakan 'perkawanan'... aku suka sibuk2 hal kawan2... sebab aku suka nak tahu perkembangan mereka walau meraka tak suka berkawan dengan aku... aku tak kecil hati kalau kamu tak mahu berkawan dengan aku... atau kamu tidak balas senyuman aku bila kita berselisih bahu... (opsss...tak sampai tersentuh ye!) aku faham yang kamu tak suka aku... sebab aku tahu, tak semua orang suka kan sikap aku... oleh kerana aku suka ambil tahu hal kawan2, aku bukak acc facebook walau aku tahu suami tak suka... sebab disitu saja aku bole tahu banyak tentang kawan2 aku... dan rupanya, ada hikmah kenapa dia tak suka... dan mujur lah dia tak cakap, "tu la...degil...cakap abang tak nak dengar!" dia cuma senyum saja bila aku bgtau kenapa aku tutup acc facebook aku... owh...mungkin dia ckp dalam hati yang aku degil tak dengar cakap dia?... em...mungkin juga... patut la dia senyum2 saja.... tak apa lah... asalkan aku tak dilab…

sabtu ahad...

sabtu kita pergi taiping sebab papa ade appointment tukar spring kereta... putri tgh tido, mama angkut jugak bawak pegi... hujan selebat-lebatnya kat sana... rupa2nya, tak bole nak tukar spring sebab tukar spring tu cuma buat pada isnin sampai jumaat je... orang kerete ingat, kita datang nak servis kereta... huh... dah la duit tengah kritikal...

lepas tu, tak terus balik kampung... kita jalan2 tesco n taiping sentral kejap...





ahad papa kene ot hari ni... tengah hari papa balik kejap, pegi kenduri kawan papa... sian papa kelam kabut... balik dari kenduri, putri tido... mama join sekali sebab mama kene selsema pulak pagi tadi... tak larat rasanya nak buat apa2... tapi mama join kejap je,pastu mama bangun solat, masak nasi,goreng ayam n kemas rumah sikit2... putri terbangun n terus nangis sebab tak de sape2 kat sebelah putri... terus putri nangis teruk2... mama bg nenen pun putri tak nak... mama dukung jalan2 pun putri nangis jugak... mama bg puting,putri diam sekejap...

baru mama perasan...

rupa nya hari ni putri genap 9 bulan... wah..besar sudah! patut la semalam macam2 pancaragam... lepas tu, tak heran mama balik keje... putri cari opah jugak... hai...jeles mama,tau! bile papa balik keje, nak berdukung je dengan papa... ni mama tak jeles dah... hihi
dulu rambut putri curly, skrg dah bole terpacak!

"owh...ade telinga rabbit..."
putri rabbit berjaya berdiri dengan sendirinye... =)

Batuk kong kong...

dah seminggu lebih putri batuk dan selsema... dari hari putri isytihar demam hari tu... hari tu kite pegi klinik gov... hari lain,kite pegi klinik private... klinik lain dari klinik private yang kita penah pegi sbb papa nak ubat yang lain... sebab ubat2 dari klinik2 sebelum ni, putri tak mo makan... asyik tumpah ditepis atau disembur putri je... jadinya, putri seperti tak makan ubat...
klinik yang direkemen kan oleh member papa ni dekat je dgn ofis mama... so, pagi sabtu lepas kite pegi... dia bg ubat lain dan yang penting, putri nak makan ubat tu... walaupun nangis2, putri masih telan... tapi putri tak kebah2 jugak....~bak kata orang utara~ dokte suruh datang lagi 3 hari...
3 hari kemudian... dokte tengok tekak putri, merah... dokte tanya, family ade yang kene tibi ke? aduhai....minta di jauhkan Allah... alhamdulillah keluarga kita tak de penyakit tu... dokte bagi ubat yang power sikit...
esoknye, putri kene penangan ubat2 tu, opah kata putri asyik tido je... dia risau pulak sbb tak aktif macam selalu..…

mama nak resign...

mama nak resign... tapi mama cintakan kerja mama, seperti mana mama cintakan keluarga mama, papa dan putri. mama cintakan seni reka cipta, sebelum mama kenal papa dan sebelum mama ade putri lagi.
mama nak resign... tapi belum ade lagi company lain yang nak hire mama. mama tak bole berhenti terus dari kerja mama, sebab mama perlu terus bekerja untuk dapat kerja lain yang lebih baik dari sekarang.
mama nak resign... papa dah approve. tapi mama tak sampai hati nak biar papa kerja sorang2 cari nafkah. sebab nanti tak cukup duit nak balik melaka atau sekurang2 turun kl jumpa atuk nenek di kl rumah mak ngah. oh...tiba2 mama rindu sangat2 dekat atuk nenek putri... =(
mama nak resign... bukan saja2 sebab mama malas nak kerja, cuma mama tak suka environment keje kat sini, mama tak suka orang2 ini, sebab diorang makan binatang yang kita haram makan, dan kadang2 diorang tak respect mama sebagai orang islam, dan lagi, diorang akan lebihkan kaum diorang dari mama.
mama nak resign... berkali2 mama cerita masalah ofis …

seronoknya hari ahad bila....

hujung minggu kita tak macam orang lain...
sabtu mama keje half day, papa cuti...
papa harus jaga putri...
mama balik keje tgh hari, tentu lah kami rasa penat...
mama penat bekerja, dan papa penat jaga putri...
so selalu nye, petang2 sabtu, bile putri tido, kami pun tido...haha ;P
petang2 lepas asar, kita kuar jalan2...
sama ada cari barang2 dapur atau saje2 window shopping....
selalunye tak lame...
hujung2 asar sampai maghrib je...
sebab, esoknye papa harus ot...
haruslah balik awal sbb papa kene tido awal...
jadinye,bile hari ahad papa harus keje,
penat lah mama uruskan sume sorang2...
walau penat mana pun mama,
mama mesti setelkan keje2 sebelum papa balik...
walau pun terpaksa masak sambil dukung putri atau guna carrier...
sebab no 1,
mama tak suka bile papa balik kerja rumah bersepah atau mama baru sibuk2 nak masak...kalau mama masak, mesti la papa yang kene jaga putri,kan? tentu papa penat...so mama tak nak tambah penat papa...
sebab no 2,
mama nak bile papa balik keje, mama da…

pagi yang gelap...

putri celik mata, terus duduk dan senyum dekat mama yang baru abis solat... lepas tu, putri merangkak ke arah mama sambil senyum2... seronok mama tengok bile putri bangun tido tak menangis... cukup tido mlm tadi, ye... em...putri cukup la tido... tp mama?...em... mama rasa,sejam sekali putri bangun nak susu...
bile putri bangun tido dengan senyum, putri suka bercakap2... entah apa yg putri ckpkan... mungkin putri cerita tentang mimpi putri dekat mamapapa....


papa masih tido lagi... tp putri mamapapa ni dah bangun n ajak papa dengar cerita putri... =)
sian dia papa tak layan dia ye... jom mama bawak depan, kite tgk tv... nenek sms mama, mhi langsung dari uia.. mesti lah mama nk tengok... rindu kat uia especially kaed... nasib baik kite kuar ruang tamu dulu... kalau opah yang kuar dulu, mesti dia bukak tv1... em...orang lama la katakan....
ni dia budak yang selalu bangun awal pagi... lagi awal dari mamapapa..!
jom kita tengok tv di pagi hari jumaat....


rambut serabut... ish..ish...

Putri Naurah demam... =(

Isnin malam selasa... putri bangun dalam pukul 3 pg, nak susu... mama susukan sambil riba putri, mama rasa bahang dari badan putri.. mama rasa dahi putri, panas!
pertama kali putri demam sejak 8 bulan dari putri lahir... 3 kali cucuk pun putri tak demam... mama letak cool fever, sambil mama sapu2 dahi n leher putri dengan tuala basah... putri marah... sebab mama kacau putri tido... em...tak pe la... mama biarkan putri tido,  sampai subuh... bile dah nk dekat subuh, baru mama bgtau papa n baringkan putri kat tgh2 antara mama papa... putri pun dah start rasa tak selesa... pusing sana sini... sepak2 papa...
lepas subuh,  terus kitorang mandi n siap2 nk bawak putri pegi klinik... cadang nye nak bawak ke klinik biasa... tapi tak de pulak yang bukak seawal 8.30 pagi... pegi jugak la kk jelapang tu... dokte suruh amik darah,sbb takut demam D... 2 kali pegi amik,tapi tak dpt jugak nak uji... 1st amik,sampai makmal,darah putri dah beku,tak bole test... 2nd amik,dalam jarum tu lagi dah beku... terus orang amik darah tu giv…

Putri tak garang....

mama selalu letak gambar putri masam2 macam ni...



mak ai...garang nye budak ni!
tp... putri pun ade jugak ekspresi wajah yang macam2...
macam ni...














Ya Allah... aku bersyukur atas anugerahMu yang paling istimewa ini... penghibur kami serta pengerat kasih sayang kami suami isteri.... aku bermohon,  Kau kekalkan lah kebahagiaan dan ikatan ini,  hingga hujung nyawa kami,  hingga kami bertemu semula di akhirat nanti... amin...

Putri dah pandai berdiri!

Saat mama tulis ni, putri mama dah berumur 8 bulan lebih... Putri tengah sibuk pulak berlatih berdiri... apa saja yang lebih tinggi dari lantai, putri akan jadi kan tempat untuk putri berpaut... dan sekarang, bile putri dah bole berdiri, putri cuba pulak lepaskan tangan sebelah... kadang2, putri cuba lepaskan dua-dua tangan... tapi mesti lah putri terduduk... sebab kaki putri belum kuat lagi...
teruskan berlatih ye! mama papa akan sentiasa tolong putri dan layan segala karenah putri...












pandainye putri mama senyum... love u sayang...mama love u so much!
putri bebas berlatih berdiri dalam babycot sebab mama tak risau putri terjatuh atau terlentang atas lantai... tp,mama kene jaga2 bile putri berlatih berdiri kat tempat2 lain seperti....

walker jadi tempat putri berpaut... tgk tu! siap goyang2kan sebelah tangan bile dapat lepaskan tangan tu...


coffee table...

belakang papa...


pun belakang papa...