Posts

Mengidam Asam Pedas Ikan Pari

Image
Petang jumaat yang lalu, kakbee call mak.
"mak tengah buat apa?"
"tengah makan."
"ai..lambatnya makan.. Mak masak lauk apa?"
"lauk asam pedas ikan parang.."
Gulp..terus kakbee telan air liur..sedap nye asam pedas mak. Sedap nya.. Nak masak gak lah asam pedas.
Jujur kakbee jarang masak asam pedas kat rumah sendiri. Habibi okey je makan. Pernah gak masak dulu tapi pakai perencah segera. Tak trille langsung. Masuk perencah, masuk ikan, masuk air, dah siap.. 😄
So kali ni, kakbee nak buat sendiri lah.. Original resepi orang Melaka punya.. Emm... 😊
Habibi balik kerja malam tu, terus kakbee serbu.
"Abang.. Jom pi pasar malam cari ikan pari. Esok nak masak asam pedas ikan pari lah.. Sayang teringin la pulak nak makan asam pedas."
Okey.. Habibi on je.. Tapi tak sempat pergi pasar malam, kami cari kat aeon. Ikan pari dah siap potong n pack, harga agak mahal.
"Takpe.. Esok kita pegi pasar, suruh putri jaga adik2.."
Hoyehh.  Dalam hati dah berbunga2 rian…

Review tentang supermarket Aeon Klebang Ipoh.

Image
Dulu kakbee selalu hairan dengan orang2 yang shopping barang dapur kat Aeon.
Tak mahal ke?

Padahal dah orang tu mampu. Awat nak compare dengan diri sendiri yang kurang mampu.. Hihi..

Tapi kan, sejak Aeon dekat dengan rumah, kami pun sebenarnya selalu shopping barang dapur kat Aeon. 😄

Ada 3 faktor.

1. Sebab dekat. Jimat masa n minyak kereta.
2. Sebab sebenarnya ada je barang aeon yang lagi murah kat tempat lain.
3. Sebab Aeon selalu buat jualan half price.

Yang jualan half price tu lah yang kami selalu beli. Kadang2 lambat lagi tau expired date nye. N harga dia pun memang rasa worth it. Main ambil je barang sebab diskaun kan. Tup tup nak bayar, eh...apesal banyak kene bayar ni... 😄

Korang imagine lah.. Tepung segera nona yang kakbee selalu beli untuk buat kek ke, donut ke, brownies ke, harga asal dia rm12 lebih kurang, boleh jadi rm2 lebih... Haa tak ke meroyan kakbee nak beli banyak2.. 😄

Banyak lagi kami dah beli.. Time ni lah lupa nak bagi contoh kat kome.. 
Yang penting nye, expired date ny…

100 Impian Kami

Image
hati kakbee berbunga-bunga. sungguh pun setiap hari kene jalani hidup yang sungguh memenatkan mental dan fizikal. tapi bila kenang kan perubahan yang berlaku, kakbee gembira. 😊
bukan senang nak lakukan perubahan. perubahan itu memeritkan. kalau sebelum ni dah biasa jalani hidup yang diaturkan. bila sampai masa kene aturkan hidup sendiri... argghhh sukarnya rasa!
selama ni bangun pagi ketika azan subuh berkumandang. tak perlu fikir bagaimana nak peroleh income. sebab hidup kita dah diaturkan.
tapi bila kene berubah untuk bangun disepertiga malam. merintih merayu agar diberikan income, argghhh sukarnya rasa! kerana hidup kita, kita perlu atur kan.
ya Allah dah aturkan semuanya.
kita hanya menjalani hidup berdasarkan apa yang Allah dah aturkan.

okey..tu intro je... hihi.. tak best lah menulis kalau terus straight to the point,kan.. 😊
to tell you all the truth.. kakbee punya personal background tak de pun yang involve dengan bisnes. ada 2 orang makcik yang involve bisnes. tapi kalau nak kata originality tu…

Kevin Zahri email Kakbee

Image
wahh.. neves kakbee bila Kevin email kakbee.. 😁
nak tahu Kevin tulis apa?
Join Our Free Empower Diri Bootcamp in KL


Jom sertai bootcamp percuma pada 13 Jan ini di Dewan Serbaguna Taman Desa Baiduri, Cheras, KL bersama teamleader-teamleader terpilih. Satu slot terhad kepada 50 orang sahaja.
"Empower Diri" Bootcamp
Cepat2 daftar siapa yang berminat nak join. Masuk kat web yang tertera kat poster tu ye..
Kakbee teringin jugak nak join program2 gini. Tapi kakbee malu.. Haha.. Sudah nya berjoget dengan anak2 kat rumah je.. 😊


Seronok juga. Cuma tak dapat lah tips exclusive untuk maintainkan berat n bentuk badan.
Tapi alhamdulillah, kakbee masih dapat pakai baju2 sebelum kawin dulu.
Ni kakbee share macam mana caranya kakbee dapat maintain kurus macam zaman sebelum kawin. Klik SINI ye. 😊

love,  zura bahar  Pengedar Sah Shaklee.
 Order atau keahlian Shaklee? whatsapp 016.595.2771  ---------------  kembali sihat bersama shaklee - visit: www.vitallyvitamin.info

Cara Mudah Buat Donut Lembut.

Image
Cara mudah buat donut lembut ni memang mudah sangat. Sesuai sungguh dengan zaman sekarang ni yang serba serbi nak cepat, betul tak? Si Fauzan ni pun kalau nak apa2 semua nak sekarang jugak. Tak sabar sungguh.
So kat sini kakbee nak share cara mudah buat donut. Sesuai sangat dengan keadaan kakbee yang sibuk dengan kerjaya, rumah tangga dan 4 orang anak. Kakbee pun tak sure 4 orang tu kira ramai ke tak?😄
Bahan-bahan: 1. Tepung segera Nona untuk Donut. 2. 40g butter. 3. 100ml air 4. 1 biji telur. 5. Yis segera. (dah ada dalam kotak tepung nona tu. So tak payah beli dah)

Cara buatnya: Gaul semua bahan2 di atas sehingga menjadi doh donut. Tak payah pakai mesin pemutar. Pakai senduk sudah sebab nanti doh tu nak kene lenyek2 guna tangan. Lagi kuat lenyek lagi kenyal doh. Lagi kenyal doh, lagi lembut donut. InsyaAllah.. Bila doh dah gaul sebati jadi sebiji doh, perap jap selama 45 minit.
Bila doh dah naik, boleh la terap doh. 
Natrah tuntut janji kakbee. Kakbee janji bila dia dah sekolah, dia dah boleh…

Potty Train Nailah Pada Umur 4 Tahun.

Image
ye.. lambat kan kakbee potty train nailah. anak2 yang lain pun lambat jugak. sebab kakbee tak mo stress2 diorang kencing merata. so, bila diorang yang betul2 bersedia dan faham arahan, then baru kakbee ajar diorang diapers free.
la ni kakbee stress dengan fauzan sebab dia pancut sebarang je. korang imagine lah, kakbee pakaikan pampers jenis pants, senang gilaa dia bukak. kalau tak bukak pun, dia pi keluarkan anu dia sahaja.. 🙈 pastu dia kencing merata.. 😭.
mak kakbee suruh sepit aje tapi bukan kat anu dia. kakbee pun sepit lah kat punggung dia. eh..dia buat lagi. pastu, papa dia sepit kat anu dia, baru dia tak bukak dah pampers dia. bertuah sungguh!
okey..back to kisah nailah. fisrt day, okey sangat. siap boleh keluar pi tesco dalam 3-4 jam jugak. tanpa minta nak kencing. second day, baru sejam mandi, dia dah kencing dalam seluar.. adui.. nanges kakbee.. 😭 banyak kali gak la dia kencing dalam seluar.
and now, lepas 2minggu, alhamdulillah..okey dah. tidur malam pun tak kencing tapi kakbee p…

Pengalaman Natrah Masuk Darjah 1.

Image
Alhamdulillah.. Dah hampir seminggu tahun baru berlalu. Selamat tahun baru semua... 2018. Baru nak ucapkan kat anda semua..😊
Hari ni Jumaat. 4 hari dah Natrah mulakan sekolah darjah 1. Seperti yang di jangka, dia happy sangat pergi sekolah. Cuma masih liat nak bangun pagi.
Kakbee tak risau sangat pun sebab kakak dia ada. So time rehat tu kakak boleh tolong tengokkan dia.
Masa sekolah agama, memang kakbee tak tunggu langsung. Waktu rehat pun tak de datang tengok. Tapi kat sekolah kebangsaan, kakbee tengok jugak dia waktu rehat. Dia okey je.. Reti nak tuju ke mana untuk beli makan atau air. Sebab dulu masa kakak dia baru masuk sekolah, dia dah survey dulu..hihi..
Kebetulan dia dapat sekelas dengan kawan dia masa tadika dulu. So, berkepit je lah 2 bff tu... Duduk dalam kelas pun sebelah-sebelah. Duduk belakang sekali. Dah le dedua kecik comey je..
Em... okey lah...kakbee ni kalau dapat menaip or menulis, memang gini le.. tak leh nak stop..hehe..
 just enjoy the photos.. 😊 sebelum mulakan first day sekolah.
ba…