Skip to main content

Posts

Selangkah ke Alam Remaja.

Omg. Kakak putri dah nak masuk alam remaja. 😱
Tanda2 dah ada. Tetiba je putri sangat rajin tolong mama masak. Kalau tak bagi masak, confirm merajuk masam muka dengan mama.
Pernah satu hari, putri merajuk sebab mama tak pergi kedai runcit lepas ambil putri balik ngaji. Sampai rumah, monyok je muka.
As usual, mama terus masuk dapur nak masak. Kakak datang dapur dengan muka bercahaya nak tolong mama masak. Then mama kata, okey. Terus kakak happy bukan kepalang. πŸ˜„πŸ˜„ Tak de merajuk dah..
Serius kakak suka tolong mama masak. Task 1st yang mama bagi, pecahkan telur n masukkan telur dalam kuali. Yang tu kakak dah tere dah.
Now, kakak diberi tugas potong bawang, cili, daun sup dll. Kiranya, mama dah start bagi kakak guna pisau sebenar. Walaupun mata pedih masa potong bawang, kakak tak give up pun. Kakak tetap nak tolong mama masak.
Sesekali, mama bagi jugak kakak masukkan bahan2 masak dalam kuali or periuk. Sebab dapur kita agak tinggi, so agak bahaya untuk kakak. Tu pun selalu jugak masam muka bila mam…
Recent posts

Bawa Diri ke Pulau Pangkor.

korang nak tahu satu rahsia? selama 25 tahun kakbee menginap kat ipoh peghok ni, kakbee tak pernah pun pergi Pulau Pangkor.. haha.. tu yang peghak sikit tu...
alkisahnya begini. kakbee bagi cadangan kat habibi nak balik melaka sempena raya haji. cuti sekolah panjang. kakbee pun cuba lah nasib, kot2 habibi setuju. maklumle..8 tahun kawin, tak pernah sekali pun kakbee meraikan aidil adha.. kakbee redha....gitu..
(macam mana kakbee dah boleh redha habibi kuat bekerja? nanti kakbee cerita lain naa....😊)
percubaan nasib kakbee, 'menghantar usul' untuk balik melaka, tak diterima. okey..kakbee redha lagi..
Lepas tu, lain kalinya, habibi bagitahu yang dia nak ambil cuti pada sekian2 hari. 2 hari je..jom kita pergi mana2, tapi yang dekat2 je lah... emm... nak pujuk kakbee gamaknya..hihi... tak pe.. kakbee redha.. 😊 kakbee pun pikiaq punya pikiaq... eh jom lah pi pangkoq.. kakbee pun tak pernah pi pangkoq.. habibi pun teruslah traveloka!
maka...tersadailah kami di pulau pangkoq... hihi.. amboi...sy…

Offer Ice Bucket Sehingga 7 September 2017.

Di satu petang yang hening...
sedang kakbee, habibi dan anak2 lepak santai depan television, habibi tanya kakbee..

"nak tak ais krim ni?" sambil hulurkan henfon kat kakbee.
"mana?! mana?!" kekanaks yang duduk berhimpit2 antara kakbee dan habibi yang sibuk amik henfon habibi dulu. πŸ‘¨πŸ‘§πŸ‘§πŸ‘§πŸ‘ΆπŸ‘© <-- gini lah lebih kurang kedudukan kitorang.
sibuk je kekanaks ni.. πŸ˜‹
"nak! nak! adik nak!!" "kakak pun nak!!" "baby pun nak!!" "uhh..uhhh..." - fauzan pun nak letteww..
selepas melepasi 4 inspections, baru lah henfon sampai ke tangan kakbee.

emm..kakbee tatau nak jawab apa.
"nak ke?" habibi tanya lagi.. "beli je lah..budak2 dah nampak tu..kang dok tanya2 pulak."
lalu...habibi pun beli.
lepas asar, 
semua bersiap2 nak ke aeon klebang.  seronok kekanaks ni dapat jenjalan. 
kakbee sejak beberapa minggu lepas, (lebih spesifik sejak habibi masakkan breakfast nasi lemak di hari cuti,) 
kakbee jadi malas dah nak keluar. 
Pakai selebet je…

Happy 3rd Birthday Putri Nailah.

Nailah baru 3 tahun? Emm..rasa macam dah besar dah. Petah cakap. tapi pelat. Asyik bergaduh dengan semua. Asyik nak mama je, berebut mama dengan Fauzan. Asyik menjerit kuat2. Kalau main happy2, ketawa tak ingat dunia. Pandai simpan air teh sendiri dalam peti ais. Tak reti2 lagi sebut susu. Nailah sebut yuyu. Kalau dalam kereta, mesti nak duduk tengah2 n lentok kepala kat mama atau papa. Bangun tidur siang mesti nangis kalau mama tak de kat sebelah. Eh..macam2 lagi lah pe-el Nailah.
Nailah request nak kek kuning. Entah kat mana dia tengok kek kuning. So mama papa pun tunaikan lah hajat dia. Semoga Allah tunaikan pula hajat mama papa, insyaAllah...
Nailah tetap putih melepak. Tak sabar jugak nak tengok bila dia sekolah nanti, sun burn ke tak..hihi..


Syukur Alhamdulillah... just a small celebration untuk buat Nailah happy di hari lahir Nailah. Ni kalau tak dapat cari kek kuning, confirm nangis2 nak kek kuning gak..emm...
Buat Putri Nailah, anak manja mama... Walaupun mama selalu cubit Nailah …

Atasi masalah sembelit dengan alfalfa.

Nailah ni, sungguh pun fully breastfeed sepanjang 2 tahun, dia sembelit jugak. Yang kak bee sedar, sejak dia mula makan nasi. Dia macam tak kunyah pun nasi tu, main telan je. Sejak tu lah dia sembelit. Sampai sekarang dah nak masuk 3 tahun esok hari (25 ogos). Oh...dia request kek kuning! 😊
Bila kak bee teringat nak buh meal shake dalam susu dia, baru lah dia kurang sikit sembelit. Kalau kak bee terlupa, alamatnya nangis2 lah dia. Kakak putri dulu pun ada history sembelit. Tapi tak hairon lah sebab kakak putri breastfeed sampai 10 bulan je gitu. Ada cerita kakak putri dan sembelit nya di SINI.
Tapi, ada bagusnya jugak dia sembelit. Sebab kak bee train dia awal untuk buang air atas jamban. Kak bee ada dengar dari doktor pakar kanak2 tentang baby sembelit ni. Ada kak bee share kat FB masa tu. Antara point yang kak bee ingat adalah, bila baby tunjukkan tanda nak buang air besar, segera dudukkan baby kat toilet bowl. Jangan biarkan baby berak dalam keadaan berdiri sebab nanti najis tu susa…

3 Cara untuk Elakkan Kerak Susu di Lidah Baby

satu hari tu, bila Nailah bercakap, busuk sangat mulut dia. memula, kak bee ingat sebab dia baru bangun tidur. tapi, bila lepas mandi dan gosok gigi pun, mulut dia masih berbau. busuk! serius busuk!
confuse jugak sebab, kakak2 yang tak rajin gosok gigi pun tak busuk macam tu. 😁 padahal, Nailah lah yang paling rajin gosok gigi n gigi dia paling cantik antara 3 putris. Kak bee pun, as usual, mula scanning...sebab apa ye..
Memula kak bee terfikir, mungkin sebab dia selalu sembelit. Sampaikan mulut jadi berbau. Kononnya banyak toksin lah dalam badan dia. So kak bee terfikir nak bagi dia herb lax. Tapi rasa macam tak sesuai pulak sebab herb lax ni sangat power untuk bantu masalah sembelit. Pastu kak bee decide nak bagi dia Alfalfa.
Memang kak bee bagi dah pun. Ada cerita Nailah dan alfalfa. Nanti kak bee story mory lain. But still, masih berbau mulut dia. Busuk! Kesian dia.. mama asyik ejek mulut dia busuk. haha.. Dia buat dono je lah.. budak,kan.. bukan reti sentap.


So, kak bee teruskan scannin…

Salahkah mama ungkit pengorbanan mama pada putra putris?

Hari ni rasa nak tulis tentang ni..


Pernah tak ibu2 'mengungkit' perngorbanan ibu2 bila marahkan anak2?
Jujurnya, kakbee selalu buat.. πŸ˜” Tiap kali ter'ungkit', tiap kali rasa bersalah. Rasa macam abis dah pahala2 aku buat segala kebaikan pada anak2. Rasa down. Rasa bersalah. Macam2 lah perasaan.
Tapi pagi ni, kakbee rasa terjawab dah segala perasaan bersalah kakbee tu.
As usual, sarapan rohani kakbee setiap pagi, mesti nonton tanyalah ustaz tv9 bila kelapangan. Walaupun kekadang tu, ustaz2 ulang ilmu yang sama, itulah dia sifat manusia. Kene sentiasa diingatkan. Dan lagi 1 bagi kakbee, kadang2 tu kita tak kisah pun sorang ustaz ni bagi nasihat. Tapi bila ada ustaz lain beri nasihat yang sama, kita sentap pulak. Dan barulah terasa nak berubah.. Maksudnya, kita tak tahu kata2 siapa yang mampu menyentuh hati kita.
Kebetulan pagi ni ada seorang ibu tanya soalan yang lebih kurang kakbee tulis kat atas tu. Apa ustaz jawab adalah, tak salah kalau ibu2 nak cerita balik segala pengor…